Blog

IT beveiliging, wat overdreven!

Wat worden we de laatste tijd toch vaak geconfronteerd met zaken die we moeten regelen rondom de veiligheid van IT. Het is zoveel dat je er misschien wel bang van wordt. Denk bijvoorbeeld aan de Russische Hackers die afgelopen week in het nieuws waren, AVG-wetgeving waardoor je als bedrijf allerlei maatregelingen moet treffen. Je zou jezelf kunnen afvragen of het allemaal niet wat te overdreven is.

Vragen als; Is je privacy nog wel beschermd? Wat mag je nou eigenlijk wel of niet posten op Facebook? Waar kan ik mijn documenten veilig plaatsen? Met wie moet ik een verwerkersovereenkomst sluiten? Ze zijn aan de orde van de dag. Door de hoeveelheid vragen en de bijkomende onzekerheid weet je soms niet goed waar je aan toe bent.

Bij Direct ICT zijn we geen juristen maar techneuten. Door onze technische kennis weten we dat bangmakerij niets helpt. Het gaat erom dat je jezelf bewust bent hoe je techniek in kan zetten én hoe je hier het beste mee om kan gaan.

De overheid wil ook zorgen voor meer duidelijkheid door een bijdrage te leveren in verschillende initiatieven. Deze week is het bijvoorbeeld; “De week van de veiligheid”. Deze staat in het teken van cybercriminaliteit.

Bewustwording

Naast het inzetten van IT-apparatuur om bijvoorbeeld het IT-netwerk te beveiligen. Is het natuurlijk van groot belang dat je samen met je collega’s bewust bent en nuchter nadenkt bij het klikken op een link of document met macro’s. Anders is het een verloren strijd.

Wij durven hardop te roepen dat bewustwording in het gebruik van ICT-technieken in bijna 90% van de gevallen volstaat om je te beschermen tegen de kwetsbaarheden die zich dagelijks voordoen.

Training in IT-veiligheid

Hoe kan je dan zorgen voor die bewustwording? Heel simpel! Zorgen dat iedereen weet waar je op moet letten en de gevolgen duidelijk zijn. Wij geven met grote regelmaat IT Awareness trainingen bij bedrijven waarbij we alle medewerkers bewust maken van eventuele gevaren en hoe ze deze eenvoudig kunnen voorkomen. Geen bangmakerij maar praktische IT tips!

En dat stapje extra, dat zetten we natuurlijk graag. Het is daarom mogelijk om bijvoorbeeld een phishingtest uit te voeren zodat er inzicht gekregen wordt in de alertheid van de medewerkers. Niet om iemand aan te wijzen, maar puur om bewustwording te krijgen rondom IT-veiligheid en om cybercriminaliteit te voorkomen.

Heb je dan geen IT beveiligingsapparatuur nodig?

Zeker wel! Maar door de collega’s te trainen en scherp te houden kunnen de investeringen fors lager uitpakken. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom heb je simpelweg altijd een aantal IT-componenten nodig voor de beveiliging. Denk hierbij aan firewalls, anti-spam oplossingen of werkplekbeheer om software up-to-date te houden. De mogelijkheden zijn hierin enorm. De praktische toepassing hiervan, bespreken we graag met u.

IT beveiliging, wat overdreven!